Training Stemmen met een mal voor visueel beperkten

28 maart 2018 – Marijke Ozinga

Op 20 maart werd er bij Visio Den Haag, expertisecentrum voor blinden en slechtzienden, een training gegeven voor mensen met een visuele beperking, die in Den Haag mogen stemmen met behulp van een nieuwe aanpassing: een mal met audiodescriptie. De training werd georganiseerd door Voorall met hulp van Visio en mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. Via deze pilot wordt onderzocht of stembureaus voor blinden en slechtzienden zo goed toegankelijk zijn.

De mal

De aanpassing is een mal met verticale sleuven (de partijen). In elke sleuf zitten gaatjes (de kandidaten) ter grootte van het vakje dat moet worden ingekleurd. Via een koptelefoon krijgt de kiezer informatie, die hem stap voor stap helpt de juiste sleuf (partij) en het juiste gaatje (kandidaat) te vinden.

De training

De opkomst was gering. Slechts vijf mensen maakten gebruik van de uitnodiging. Bij Bartimëus, een andere organisatie voor blinden en slechtzienden,  waar eerder een zelfde training werd aangeboden, was de opkomst vergelijkbaar. De deelnemers waren enthousiast. “Geweldig, ik had nooit gedacht dat ik zou begrijpen hoe ik dit moest doen”, vertelde een deelneemster. Een andere dame zei: “Ik hoop niet dat ze er nu straks mee ophouden omdat te weinig mensen van deze mogelijkheid om te stemmen gebruik hebben gemaakt. Het duurt immers een tijdje voordat mensen aan zo’n nieuwigheid gewend zijn geraakt.”

Nu maar hopen dat veel mensen met een visuele beperking zich in Den Haag vandaag niet vanwege hun beperking laten weerhouden, maar een stemlokaal met deze mal opzoeken.

Niet overal

De gemeenten Den Haag, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Velthoven doen mee aan de pilot. Dat betekent dat blinden en slechtzienden in andere gemeenten nog gebruik moeten maken van hulp van derden in het stemhokje.

Jouw ervaring

Heb jij een beperking en ben je vandaag wezen stemmen? Hoe toegankelijk was het stembureau? Kreeg je de hulp waar je recht op had en verliep dat prettig?

Ben jij juist vanwege je beperking niet gaan stemmen? Dan zijn wij enorm benieuwd wat jou tegenhoudt.

Deel je ervaring via ons VN Vertelpunt en maak melding van misstanden bij het College voor de Rechten van de Mens.