In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Maar wat is inclusie nu eigenlijk? Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving, en erbij horen.
In de zomer van 2016 heeft Nederland het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap goedgekeurd. Dit betekent dat de overheid, bedrijven en andere organisaties hun uiterste best moeten doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking net zo goed kunnen meedoen aan de samenleving als mensen zonder beperking.
Nu de ratificatie van het Verdrag is afgerond, komt er een implementatiefase. Implementatie staat voor de invoering van een nieuwe standaard of een nieuw beleid. Eind maart 2017 heeft staatssecretaris Van Rijn een Plan van Aanpak voor deze implementatie gepresenteerd. In het plan staat hoe de Rijksoverheid, gemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties de komende jaren aan de slag gaan om Nederland toegankelijk te maken.
Niemand weet alles, maar met zijn allen weten we heel veel. Daarom zijn de themanetwerken een belangrijk onderdeel van de Coalitie voor Inclusie. Dit zijn netwerken rondom thema’s als onderwijs, eigen regie en inclusieve gemeenten.
In het informatieverzamelpunt vind je allerlei handreikingen, materialen, ervaringskennis en andere nuttige informatie over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte.