Bouwen volgens alleen het geldende Bouwbesluit leidt niet tot toegankelijke gebouwen. In Tynaarlo is een workshop verzorgd die de kaders verschafte om toegankelijk bouwbeleid verder uit te werken.
Vanuit de inclusie-agenda van deze gemeente heeft het College van B&W opdracht gegeven toegankelijk bouwbeleid uit te werken. Inmiddels is dit beleid uitgewerkt. Het traject van politieke besluitvorming is ingezet. Naar verwachting wordt het beleidsvoorstel na de zomervakantie in de gemeenteraad besproken. Zodra dit een feit is, publiceren we ook de uiteindelijke beleidsnotitie in dit informatieverzamelpunt over inclusie.
De workshop van NUL25 was een onderdeel van het ontstaansproces. Het heeft in verschillende opzichten een belangrijke rol gespeeld. Allereerst verschafte het de handvatten om toegankelijk bouwbeleid aan op te hangen. Om concreet te maken wat we verstaan onder “toegankelijkheid”. Ten tweede draagt zo’n workshop bij aan verbreed draagvlak. Aan de workshop deden bouwprofessionals en een beleidsmedewerker van de gemeente mee, een woningbouwcoöperatie en uiteraard een groep ervaringsdeskundigen.
De workshop bestond uit twee delen:
- Kennis over toegankelijk bouwen. Wat het Bouwbesluit wel / niet regelt, welke normen er zijn om toe te passen voor welke onderwerpen. De ondersteunende presentatie vindt u hier. Omdat de workshop met publieke middelen is gerealiseerd, gaat NUL25 akkoord met het beschikbaar stellen. VPT-01-PRES-180523 Toegankelijk bouwen DEF
- Een interactieve sessie over de inrichting van een bouwproces gericht op toegankelijk bouwen. Op basis van de verschillende fasen in een bouwproces werd vastgesteld, wie, wanneer en waarom betrokken is of moet zijn. Het resultaat vertaalt zich naar de invulling van het beleid van de gemeente Tynaarlo. Waarover dus later meer.