“Inclusie” is één van de karakteristieken van het VN verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. VN ambassadeur Anouk Bolsenbroek (Inclusionlab en Coalitie voor Inclusie) vertelt in deze video over wat de visie achter een inclusieve samenleving is. Ze laat vanuit haar eigen ervaring zien hoe Gemeenten in Nederland bezig zijn om dit na te streven en de rol die het VN verdrag daarbij speelt. Ze maakt daarmee duidelijk dat het VN verdrag een verdrag is dat ons allemaal aangaat, een verdrag voor iedereen. Dat iedereen in de maatschappij een rol in speelt bij het naleven van het verdrag zie je door het hele verdrag terugkomen.
“Iedereen is gelijk” is één van de karakteristieken van het VN verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. VN ambassadeur José Smits (onderzoeker en beleidsanalist) laat in deze video aan de hand van ervaring in haar eigen gezin zien wat gelijke rechten hebben wel en niet betekent. Discriminatie is aan de orde wanneer iemand ongelijk behandeld wordt, bijvoorbeeld op basis van een handicap (artikel 5). José illustreert in dit filmpje ook hoe je de Nederlandse Wet gelijke behandeling bij handicap of chronische ziekte moet interpreteren. Deze Wgbh/cz is in 2016 samen met de bekrachtiging van het VN verdrag ook van toepassing verklaard op het goederen- en dienstenverkeer.
“Eigen regie” is één van de karakteristieken van het VN verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. VN ambassadeurs Jeanet Wardenier en Henk van Dijk (LFB Wolvega) vertellen in deze video hoe zij de regie over hun leven hebben teruggekregen en de moeite die ze daarvoor hebben moeten doen de ondersteuning die daarbij van belang is.
“Niets over ons, zonder ons!” is één van de karakteristieken van het VN verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. In artikel 4 lid 3 en 33 lid 3 staat dit uitgewerkt en in veel andere artikelen wordt dit aangehaald. VN ambassadeur Hendrik Jan Menninga (lid VN pannel Tynaarlo) geeft in deze video een toelichting over het belang dat Gemeenten hebben bij het luisteren naar de inwoners om het VN verdrag tot een succes te maken, welke handicap je ook hebt. Meepraten is van groot belang om inzicht te geven. In het VN verdrag gaat het niet alleen om mensen met een fysieke of zintuigelijke beperking, maar ook om inwoners met een verstandelijke of psychische beperking!
“Toegankelijkheid is een breed begrip” is één van de karakteristieken van het VN verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. VN ambassadeur Jiska Stad (Wij staan op! en student) legt in deze video uit dat toegankelijkheid meer is dan “een drempel weghalen”. Ze doet dit aan de hand van voorbeelden uit haar dagelijkse leven als rechtenstudent. Met behulp van artikel 9 van het verdrag zet Jiska uiteen op welke manieren toegankelijkheid ook bijvoorbeeld van belang is voor onderwijs, werk, openbaar vervoer, gezondheidszorg en toegang tot de rechter. Het hele VN verdrag is doorspekt van verwijzingen naar toegankelijkheid, in de breedst mogelijke betekenis dus.