Het document staat hier.
Rapport van In1School met titel: “Mijn, jouw of onze school, het recht op inclusief onderwijs in Nederland getoetst aan het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, een juridische analyse.”
Discriminatie op grond van handicap is onderdeel van wetgeving die eigenlijk discriminatie behoort te verbieden. Die conclusie trekken mr. drs. J.H. Kruseman en Prof. mr. C.J. Forder. Zij maakten een juridische analyse van het VN Verdrag rechten van personen met een handicap (VRPH) en de Nederlandse wetgeving.
De analyse van Kruseman en Forder focust op artikel 24 VRPH. Artikel 24 VRPH codificeert het recht op onderwijs als een recht op inclusief onderwijs. Onder inclusief onderwijs moet daarbij een onderwijssysteem verstaan worden waarin de behoeften van alle leerlingen en studenten centraal staan en waarin geen groepen mensen uitgesloten mogen worden van het reguliere onderwijssysteem. De erkenning van de menselijke waardigheid en waarde van een ieder staat hierbij centraal. Die erkenning gaat hand in hand met de erkenning dat een ieder drager van rechten is, waarbij het hebben van een handicap geen grond is voor het maken van onderscheid.
Dat uitgangspunt is met de totstandkoming van het VRPH nu positief recht geworden, ook in Nederland, schrijven Kruseman en Forder. Wat de consequentie hiervan is voor het recht op onderwijs en het onderwijs in Nederland, beschrijven zij in hun studie getiteld ‘mijn, jouw of onze school’.