Een inclusieve gemeente is een stad of dorp waar iedereen kan meedoen, maakt niet uit wat je leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten of beperkingen zijn. Meedoen op de reguliere school, de gewone arbeidsmarkt, gewone clubs en verenigingen, of in de buurt is vanzelfsprekend. Iedereen kan een gewaardeerde rol vervullen en een bijdrage leveren op basis van zijn of haar eigen interesses en talenten. Mensen voelen zich geaccepteerd en horen erbij. Iedereen heeft dezelfde rechten en heeft de regie over zijn of haar eigen leven. Verschillen worden gezien als mogelijkheden in plaats van als problemen waar een oplossing voor moet worden gezocht. Iedereen is immers anders. Doordat kinderen vanaf het begin met elkaar opgroeien leren zij al jong met verschillen omgaan. Aan zoân gemeente wordt actief vormgegeven, door gelijk beginnen te doen wat je in de toekomst wilt bereiken.
Speel je met de gedachte actief aan de slag te gaan met inclusieve gemeenten? Zoek je een manier om te beginnen? Wil je in jouw gemeente werk maken van het VN-Verdrag? Je bent van harte welkom op de bijeenkomsten van het themanetwerk Inclusieve Gemeenten. Het netwerk organiseert landelijke én regionale bijeenkomsten.
Achtergrond
Het netwerk Inclusieve gemeenten is ontstaan op de grote landelijke netwerkdag van de Coalitie voor Inclusie op 16 februari 2017. In een levendige dialoog wisselden twintig inwoners, politici, mensen die werken bij de gemeente, wetenschappers en ondernemers met elkaar van gedachten over: âWat verstaan we eigenlijk onder een inclusieve gemeente?â âEn hoe kunnen we daaraan werken?â âHoe kun je leren van hoe andere gemeenten dat doen?â âHoe kan ik mijn gemeente warm maken? Enthousiasmeren?â We willen bij elkaar komen om kennis uit te wisselen, van gedachten te wisselen over hoe een inclusieve gemeente eruit kan zien, tools en inzichten ontwikkelen, onze vragen bij elkaar te leggen en te beantwoorden, en daarbij leren van mooie voorbeelden.
Expeditie Inclusieve Gemeente
Over deze en andere vragen vonden de eerste twee landelijke bijeenkomsten plaats op 11 april en 18 mei 2017. Deze twee bijeenkomsten vormden de start van een expeditie, waarin we niet alleen antwoorden vinden op onze vragen, maar de inzichten en tools die we nodig hebben bij het werken aan een inclusieve gemeente ook gaandeweg ontwikkelen.
Opbrengsten uit de Expeditie
Aan de hand van presentaties van Heleen Hartholt, Lieke Peters en Paul Imthorn hebben we op 11 april van gedachten gewisseld over een inclusieve gemeente is. En vanuit de vraag âWie heb je allemaal nodig bij het werken aan een inclusieve gemeenten te betrekkenâ is er een stakeholdersmap gemaakt. Daarnaast hebben we gekeken naar wat je allemaal nodig hebt om aan een inclusieve gemeente te werken. Als concreet actiepunt is er door een aantal deelnemers na deze bijeenkomst een document voor de lokale verkiezingsprogrammaâs opgesteld.
Op de tweede bijeenkomst van 18 mei zijn er concrete initiatieven ontwikkeld voor een inclusieve gemeente, zoals een aanzet tot een route om tot een inclusieve gemeente te komen, een matchcentrum, een landkaart van inclusieve gemeenten en een inclusiestage. Ook is er een toekomstplanning gemaakt voor het netwerk inclusieve gemeenten.
Extra informatie
In maart 2018 vinden op de meeste plaatsen in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. De politieke partijen gaan zich de komende tijd voorbereiden door een verkiezingsprogramma te maken. Wat is mooier dan dat politieke partijen van het VN-verdrag een belangrijk onderwerp maken! Een collega VN-ambassadeur heeft daarom een handreiking voor politieke partijen gemaakt. Het is een oproep die naar de lokale afdelingen van politieke partijen kan worden gestuurd. Hierin wordt gevraagd om van âde inclusieve samenlevingâ een onderwerp in hun verkiezingsprogramma te maken. In het Netwerk van Inclusieve Gemeenten is een handreiking ontwikkeld om politieke partijen bewust te maken van het belang van het VN-verdrag. Download de handreiking hier.
Door Chris van Tilborg, Stef de Vreede, Andrea Naphegyi en Anouk Bolsenbroek
Meer weten?
Wil je meer weten over deze expeditie? Of wil je graag deelnemen aan het themanetwerk Inclusieve Gemeenten? Neem dan contact op met: