Eind 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap (vanaf nu: VN-verdrag) aangenomen. Hierin staat welke rechten mensen met een beperking hebben. Volgens het VN-verdrag moeten ze net zo goed aan de samenleving mee kunnen doen als mensen zonder beperking. Bovendien hebben mensen met een beperking het recht om beslissingen te nemen over hun eigen leven.
Het VN-verdrag in Nederland
Nederland heeft het VN-verdrag in de zomer van 2016 bekrachtigd. Dit betekent dat Nederland zijn uiterste best moet doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking dezelfde kansen en mogelijkheden hebben als mensen zonder beperking.
Bekijk onderstaand animatiefilmpje van Ieder(in). Hierin zie je wat het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is en wat je er aan hebt.
Het VN-verdrag is voor iedereen
Het VN-verdrag is niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar voor iedereen. Want een inclusieve samenleving is goed voor iedereen.
Denk bijvoorbeeld aan een toilet waar iedereen naartoe kan. Niet alleen mensen in een rolstoel, maar ook mensen die een rollator gebruiken. Maar ook een moeder die haar kleine kinderen mee wil nemen naar het toilet, wordt blij van veel ruimte in het toilet. Een invalidentoilet is dus geen voorbeeld van inclusie. Maar een toilet dat iedereen kan gebruiken wel.
Of denk aan ondertiteling. Doven en slechthorenden hebben ondertiteling nodig om de televisie en filmpjes op internet te kunnen volgen. Maar mensen die goed horen, kijken ook filmpjes met ondertiteling. Bijvoorbeeld als ze geen geluid aan kunnen of willen zetten. Ondertiteling maakt het leven dus voor iedereen gemakkelijker.
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken van hoe een inclusieve samenleving iedereen helpt. Kijk ook eens bij Wat is inclusie voor meer voorbeelden van inclusie op verschillende terreinen.
Artikelen VN-verdrag
Het VN-verdrag bestaat uit 50 artikelen waarin wordt uitgelegd wat er moet gebeuren om het VN-verdrag waar te maken in Nederland. Deze artikelen gaan over verschillende thema’s zoals de toegankelijkheid van gebouwen en openbaar vervoer, het recht op de juiste zorg en behandeling en het recht om zelf je school te kiezen. Maar er zijn ook artikelen over cultuur, sport en vrije tijd, wonen, en werk en inkomen.
Kortom: in het VN-verdrag staan artikelen over alle onderwerpen waar mensen in hun leven mee te maken krijgen.
Verslagen voor de Verenigde Naties
De Verenigde Naties willen regelmatig van Nederland horen hoe het in de praktijk gaat met het VN-verdrag. Daarom maken 3 partijen elke 4 jaar een verslag. Het eerste verslag moet in 2018 klaar zijn. De partijen die een verslag maken zijn:
- De Nederlandse staat. Zij bracht dit rapport uit.
- Het College voor de Rechten van de Mens. Zie de rapportage hier.
- De Alliantie voor de Implementatie van het VN-verdrag. Zij maakt het verslag vanuit mensen met een beperking zelf. We noemen dat de schaduwrapportage, omdat de regering ook een verslag moet maken. In het VN-verdrag staat namelijk dat mensen met een beperking zelf betrokken moeten worden bij het waarmaken van het VN-verdrag. En ze kunnen ook het beste zelf vertellen hoe het in de praktijk gaat in Nederland. ‘Niets over ons, zonder ons’, noemen we dat. Je kunt het verslag hier lezen. Een makkelijke versie is hier te lezen.
De Alliantie voor de Implementatie van het VN-verdrag bestaat uit verschillende organisaties die werken aan het waarmaken van het VN-verdrag.
De Coalitie voor Inclusie werkt rond het VN-verdrag samen met o.a. de Alliantie.