Online netwerkbijeenkomst

De Coalitie voor Inclusie organiseert in opdracht van het ministerie van VWS op 25 november 2020 een online netwerkbijeenkomst over de thema’s onderwijs, opleiding en werk.
Door het uitwisselen van kennis en ervaringen leren we van elkaar over welke drempels al weggenomen kunnen worden en voor welke drempels andere maatregelen nodig zijn. Zichtbare en onzichtbare/onderbelichte drempels voor mensen met een beperking op het gebied van onderwijs, opleiding en werk.
Maar we willen ook mooie voorbeelden op deze thema’s met elkaar delen, ter inspiratie en lering.
We hebben vier themagroepen tijdens de bijeenkomst: inclusieve arbeidsmarkt, inclusief onderwijs, aansluiting opleiding naar werk en integrale samenwerking.
Je kiest één themagroep waar je in twee rondes aan zult deelnemen. In de eerste ronde wordt het thema met elkaar verkend. In de tweede ronde gaat het om de beweging: wat kunnen en gaan we doen?
Programma – van 14:00 – 1600 u
- Plenaire opening -14:00 u
- Themagroepen ronde 1: verkenning
- Inclusieve arbeidsmarkt
- Inclusief onderwijs
- Aansluiting opleiding naar werk
- Integrale samenwerking
- Pauze
- Themagroepen ronde 2: in beweging!
- Inclusieve arbeidsmarkt
- Inclusief onderwijs
- Aansluiting opleiding naar werk
- Integrale samenwerking
- Plenaire afsluiting
- Einde netwerkbijeenkomst – 16:00 u
Toelichting themagroepen
- Inclusieve arbeidsmarkt
In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking kiezen voor een loopbaan die zij wensen en bij hen past. Met een gelijkwaardig loon. Ze kiezen voor werk dat zij wensen en ontwikkelen zich verder in dat beroep of bij hun werkgever. Of op een andere werkplek. Dat lukt als de arbeidsmarkt inclusief is. Via werkgevers die hen aannemen op passende banen. We zien verschillende aanpakken. Een aanpak is om meer werkgevers bereid te vinden om arbeidsplaatsen of leerplekken te bieden. Een andere aanpak is om via aparte leerprojecten mensen beter voor te bereiden. We zien ook ondernemingen met als doel werkplekken te bieden voor mensen met een beperking.
In deze themagroep gaan we kennis en ervaringen uitwisselen over o.a.:
- Wat is een inclusieve arbeidsmarkt?
- Wat zegt het VN-verdrag over werk en hoe gaan organisaties daar mee om?
- Wat is de ervaring van ervaringsdeskundigen?
- Welke succes- en faalfactoren ervaren jullie?
- Op welke manier draag jij/jouw organisatie bij aan een inclusieve arbeidsmarkt?
- Inclusief onderwijs
Een inclusieve school is een school die openstaat voor iedereen. Een inclusieve school gaat ervan uit dat elk kind unieke talenten heeft. De school past zich dus aan de leerlingen aan in plaats van anders om. Dit is iets anders dan we vaak bij passend onderwijs zien. Bij passend onderwijs zien we vaak dat een leerling uit school geplaatst wordt om een passend aanbod te kunnen bieden. Hoe hiermee omgegaan wordt in de praktijk is heel verschillend. Soms kan je naar de school van keuze maar vaker moet je naar een school die speciaal voor deze kinderen bestaat.
In deze themagroep gaan we kennis en ervaringen uitwisselen over o.a.:
- Wat is inclusief onderwijs?
- Wat zegt het VN-verdrag over onderwijs?
- Welke stappen zijn er al gezet naar inclusief onderwijs? Wat gaat er goed?
- Wat is de ervaring van ervaringsdeskundigen?
- Welke stappen en uitdagingen liggen er nog voor ons? Wat is daarvoor nodig
- Aansluiting van opleiding naar werk
Bij een inclusieve aansluiting van het onderwijs op arbeidsmarkt zijn er passende uitstroomplekken voor alle jongeren. Jongeren hebben de juiste vaardigheden en kennis om in de praktijk aan de slag te gaan. Hun opleiding leidt op tot echte banen. De werkgevers weten hoe ze rekening moeten houden met de jongere zodat die geen fysieke en sociale drempels ervaren. Daar waar drempels ervaren worden, wordt er samengewerkt met onderwijs en werkveld om die drempels te slechten. Het onderwijs, die de jongeren goed goed kent, heeft een rol in die overgang naar de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding sowieso. Wellicht kan die betrokken kennis ook na de opleiding van belang zijn, zodat die overgang naar de arbeidsmarkt niet als een remmende periode van onmogelijkheden ervaren wordt. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Hoe werk je hierin samen met intermediairs als jobcoaches en wat is de rol van de gemeente in dit geheel?
In deze themagroep gaan we kennis en ervaringen uitwisselen over o.a.:
- Welke vraagstukken zijn er op het gebied van de aansluiting van opleiding naar werk?
- Wat zijn de do’s en don’ts op dit thema?
- Wat is de ervaring van ervaringsdeskundigen?
- Wat zijn inspirerende voorbeelden en successen?
- Zien we kansen de aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren? Wat moet er daarvoor gebeuren?
- Integrale samenwerking
De beweging naar een inclusieve samenleving maak je niet alleen. Door samen te werken kun je meer bereiken. Het samenwerken tussen organisaties, werkgevers, onderwijsinstellingen, gemeenten, platforms, beroepsverenigingen en ervaringsdeskundigen vraagt om een goede aanpak. In deze themagroep gaan we kennis en ervaringen uitwisselen over o.a.:
- Hoe kom je van een idee naar een samenwerking/netwerk?
- Welke partijen heb ik nodig aan tafel om het beoogde doel te bereiken?
- Hoe benut en gebruik je kennis van het VN-verdrag?
- Welke rol hebben ervaringsdeskundigen in de samenwerking?
- Hoe ga je om met verschillende belangen in de samenwerking?
- Op welke manier kunnen we de formalisering van de samenwerking aanpakken?
Aanmelden
De inschrijving is gesloten.