Allereerst bedankt voor jullie komst op deze mooie dag. De netwerkbijeenkomst van 25 oktober was een inspirerende, zinvolle en verbindende middag waarbij iedereen elkaar weer sprak of nieuwe mensen ontmoette. En wat een geweldige opkomst! Er waren wel 120 mensen bij elkaar. Iedereen met een heel verschillende achtergrond en vanuit heel Nederland. Dat laat weer zien hoe uniek de Coalitie voor Inclusie is.
En dat allemaal dankzij het Lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht en het kennisplatform Utrecht Sociaal!
We begonnen met twee bestuurlijke mededelingen. We hebben het afgelopen half jaar namelijk twee nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen: Margit van Hoeve en Rob in ’t Zand. Daarnaast neemt Hetty de With per 1 januari 2018 afscheid van haar rol als penningmeester. Bestuurslid Patty van Belle heeft Hetty daarom even extra in het zonnetje gezet.
‘Samen’ is voor ons allemaal een erg belangrijk woord. Want… samen staan we sterker! En kunnen we meer bereiken. Daarom noemen wij ons een coalitie. Dit woord betekent ‘samenwerkingsverband’. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen, is namelijk alleen mogelijk als we hier samen aan werken.
Dat heeft Jan Troost in zijn rol als professor Dr. B. Rein nog eens extra benadrukt op de netwerkbijeenkomst. Hij legde uit dat je hersenen misschien wel denken dat de Coalitie het voor jullie doet, maar dat jullie het samen moeten doen als je echt actie wilt ondernemen. Omdat jullie de Coalitie zijn! De Coalitie is geen ‘zij’, je kunt niet naar de Coalitie wijzen… de Coalitie voor Inclusie zijn wij. Met zijn allen. Al die mensen die samen werken aan een wereld voor iedereen. Onze gezamenlijke beweging zal aan de wereld de boodschap van het VN-Verdrag moeten vertellen, de mensen moeten overtuigen en het ook in de praktijk moeten brengen. En Dr. B. Rein gaf nog eens extra aan dat dit niet alleen gaat om hellingbaantjes voor de kroeg, maar dat dit invloed heeft op alle terreinen, van geboorte tot de dood. Van arbeid tot sport en van cultuur tot wonen. Er is geen beleidsterrein waar dit niet voor opgaat. En dat besef moeten wij met zijn allen door heel Nederland en bij iedereen gaan creëren.
Na deze inspirerende woorden hebben Bianca van der Horst en Renske Holwerda de nieuwe website van de Coalitie voor Inclusie laten zien. Vanaf dat moment stond de nieuwe website online op www.coalitievoorinclusie.nl. Er staan nieuwe gemakkelijkere teksten op en er komen dit jaar nog 2 filmpjes bij, die worden ondersteund door een gebarentolk. Er is een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Vandaar dat onze nieuwsbrief er anders uit ziet.
Agnes van Wijnen gaf vervolgens een toelichting op de rapportage over het Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap voor de VN. Het is de bedoeling om allerlei platforms en organisaties uit te nodigen om mee te werken. Om informatie in te brengen en om samen te werken aan het schrijven van de rapportage. Allereerst zijn dat natuurlijk de lokale en landelijke organisaties en netwerken van mensen met een beperking zelf. Maar ook ouderorganisaties, dienstverleners, universiteiten en hogescholen en organisaties voor mensenrechten kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Heb je hier vragen over, dan kun je deze het beste stellen aan Agnes zelf. Je kunt contact met Agnes opnemen via mailadres agnes@visieinuitvoering.nl.
Suzanne van den Bercken, VN-Ambassadeur, vertelde over de VN-ambassadeurs en de verschillende activiteiten die zij ondernemen om anderen te vertellen over het VN-verdrag. Ook vertelde Suzanne over het VN-vertelpunt. Zij gaf aan dat de meeste mensen wel weten dat rolstoelers de trap niet op kunnen en dat blinden niet kunnen oversteken als het stoplicht geen hoorbaar signaal geeft. Maar dat veel van het leven met een handicap nog onzichtbaar blijft. Bijvoorbeeld uren wachten op zorg, de teleurstelling van buitengesloten worden en symbolen en teksten die door velen niet kunnen worden gelezen. Via het VN-vertelpunt worden al deze verhalen verzameld. Ze geven inzicht in wat er goed en (nog) niet goed gaat in onze samenleving. Zo leveren we met zijn allen een bijdrage aan de schaduwrapportage waar Agnes over vertelde. Maar dat niet alleen. Verhalen worden, met toestemming en geanonimiseerd, ook gepubliceerd. Om daarmee goede voorbeelden de wereld in te brengen en zo samen anderen te inspireren om bestaande knelpunten op te lossen. Suzanne riep iedereen op om die dag nog een eigen verhaal te delen via het VN-vertelpunt. Deel jij jouw ervaring ook nog?
Gerard Nass, gaf, samen met ervaringsdeskundige Jeanet Wardenier, een presentatie over het themanetwerk ‘Eigen Regie’. Centraal daarin stonden de Eigen keuzes die je mag maken om mee te doen in de samenleving. Dat hangt ook af van wat je kunt (Eigen kracht) en waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Mensen met een beperking botsen vaak tegen allerlei ‘onzichtbare’ drempels. Voorbeelden zijn de manier waarop ze naar je kijken en hoe je dóór anderen geleefd wordt, ook door hulpverleners (betutteling). Daarnaast zijn ook weinig geld, vervoer dat niet op tijd is of moeilijke informatie drempels.
Het themanetwerk ‘Eigen Regie’ ontwikkelt ‘gereedschap’ voor Eigen kracht en Eigen Regie voor mensen met een beperking, hulpverleners en beleidsmakers. Naast inzet op persoonlijke ontwikkeling door ervaringsdeskundigheid zijn dat handleidingen voor eenvoudige informatie, hulpmiddelen voor meedoen en, al dan niet via Sociale media, het beïnvloeden van de beeldvorming. Die handleidingen zijn ook bedoeld voor de overheid, organisaties en de samenleving. Wat zij doen heeft direct invloed op jouw eigen regie en op jouw eigen kracht!
Als introductie op het tweede onderdeel van de middag, vertelde Irja de Heij hoe de implementatie van het VN-verdrag vorm gaat krijgen zo na de ratificatie. Dat dat gaat gebeuren door middel van verschillende ‘sporen’. Omdat de implementatie van het VN-verdrag de komende jaren gaat plaatsvinden is dit belangrijke informatie. Daarom is de tekst van deze presentatie ook op de website geplaatst. Je leest hier meer over op de pagina ‘Wat is het implementatieplan?’.
Na de pauze gingen de groepsdiscussies van start. Bij binnenkomst kon iedereen een van de volgende onderwerpen kiezen:
- Hoe kun je ervaringsdeskundigen nu écht betrekken bij het vormen van beleid?
- Zou er een landelijk ondersteuningspunt voor ervaringsdeskundigen en ervaringsdeskundigheid moeten komen?
- Hoe zou de beloningsstructuur voor ervaringsdeskundigen er uit kunnen komen te zien?
- Hoe vergroot je de bewustwording van het belang van betrekken van ervaringsdeskundigen, zodat het straks vanzelfsprekend is?
- Wat vraagt de structurele inzet van ervaringsdeskundigheid van een organisatie?
Het waren interessante discussies en eigenlijk had iedereen er nog veel langer over door willen praten. Helaas moest iedereen terug naar de plenaire zaal voor een terugkoppeling van de 5 groepen. Voor een plenaire discussie was helaas geen tijd meer. Van alle groepsdiscussies is een beknopt verslag gemaakt: Verslag Groepsdiscussies – Netwerkbijeenkomst Coalitie voor Inclusie – 25 oktober 2017.
We sloten het programma af met een groot applaus voor alle aanwezigen. Zonder jullie zou er geen Coalitie voor Inclusie bestaan, want jullie zijn de Coalitie. En door het enthousiaste meedenken van alle aanwezigen die middag komt de structurele inzet van ervaringsdeskundigen weer een stapje verder.
De middag eindigde met een gezellige borrel, waarna iedereen tevreden naar huis ging. Het was een mooie middag. Bedankt iedereen!