9 april 2018 – Gerrit van de Berkt
Voor jezelf opkomen,
Is meer dan dromen.
Het is jezelf erkennen en herkennen,
En daar boven,
In Jezelf geloven.
Iedereen loopt in zijn leven tegen grenzen aan. Soms accepteren we dat gewoon, maar vaak ook raken we er door beschadigd. Dat zie ik steeds vaker om me heen naarmate ik me meer in de kringen van ervaringsdeskundigen begeef. Steeds vaker komen mensen in botsing met wat van hen wordt verwacht, wat zij willen en wat zij kunnen. Het is een strijd tussen status en kunnen.
Delen
Wat ook de oorzaak is waardoor iemand tegen zijn grenzen aanloopt, de weg naar herstel van opgelopen schade, kun je niet alleen gaan. Voor het herstel is het nodig je ervaring met ‘tegen je grenzen aanlopen’ en de schade die je er door hebt opgelopen te delen met anderen op voet van gelijkwaardigheid. Dat is ervaringsdeskundigheid. De basis van herstellen is per persoon verschillend en is afhankelijk van afkomst en het geloof in je eigen kunnen vanuit het geloof in jezelf.
Wetenschappelijke onderbouwing
Ik was op 6 april op de dag van ervaringsdeskundigen in Heiloo. Daar viel mij op dat door aanwezigen nog te veel uitgegaan wordt van het principe dat je de zoektocht naar de oorzaak van het ‘tegen grenzen aanlopen’, en de schade die een mens daardoor oploopt, wetenschappelijk kunt onderbouwen. Niet alles is wetenschappelijk uit te leggen. Het gaat ook over emoties, geloof in jezelf, je dromen, erkenning en herkenning.
Ik heb die dag de workshop van ‘ptss-psychose’ bijgewoond en mee geholpen met de workshops van verstandelijk beperkten. De verbinding die ik zag tussen deze twee workshops is de onbekendheid met PTSS en de gevolgen van ontwikkelingsverstoringen, die het gevolg van PTSS kunnen zijn.
Wat mij zeer betreurde was de geringe belangstelling voor de workshops van de ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking. Juist van deze groep mensen kunnen we veel leren, want juist bij deze lager opgeleide personen zien we de minste terugval. De strijd tussen status en kunnen (de strijd tussen wetenschap en praktijk) staat helaas ook hier weer in de weg. De wetenschap houdt de macht in handen door weinig ervaringsdeskundigen met een laag ontwikkelings- of opleidingsniveau te erkennen als partners in de zoektocht naar de balans tussen verwachtingen, wensen en mogelijkheden.
De status van het kunnen,
Hoe jij je leven moet runnen,
Wordt bepaald,
Door hoe iedereen afzonderlijk de grens haalt
Van zijn bestaan.
Herken je dat?
Heb jij ook meegemaakt dat je als ervaringsdeskundige met een beperking niet mee kon of mocht doen? Voel jij je een ervaringsdeskundige die gezien en erkend wordt om zijn kwaliteit en ervaring? Deel jow beleving dan met ons via het VN Vertelpunt.