Ik ben trots op mijn werk en dat mag heel Nederland weten.
Alex de Vos is een van de VN-ambassadeurs in het project VN-ambassadeurs aan de slag. Deze week deelt hij in 4 blogs zijn ervaringen rondom werken met een beperking. Deze blog is de laatste in de reeks: Alex vertelt hoe het is om te werken in de sociale werkvoorziening.
Na 3 jaar te hebben geleefd van een uitkering, mocht ik in mei 1996 eindelijk aan de slag bij het SW-bedrijf in Zeeuws-Vlaanderen. Een mooi bedrijf, waar ik het nog altijd prima naar mijn zin heb.
“Mijn functie, werkplek en de omstandigheden waaronder ik mijn werk moet doen, zijn afgestemd op mijn beperkingen.”
Op mijn afdeling worden printplaten geproduceerd. Hierbij neem ik de logistiek voor mijn rekening. Ik heb een magazijn met elektronicacomponenten onder mijn beheer, die tijdens de productie op de printplaten worden geplaatst. Mijn functie, werkplek en de omstandigheden waaronder ik mijn werk moet doen, zijn afgestemd op mijn beperkingen. Ik kan mijn aangeleerde kwaliteiten helemaal inzetten in deze functie. Om tot de gewenste resultaten te komen, is het nodig om efficiënt, nauwkeurig en geconcentreerd te werk te gaan. Het is altijd anders en dus nooit saai.
“Hier werk je als gelijken.”
Een van de grote voordelen van bij een SW-bedrijf werken, is dat al je collega’s begrijpen hoe het is om met een beperking te moeten leven. Hier werk je als gelijken! Ook onze leidinggevenden geven ons de mogelijkheid om zelfstandig ons werk te doen waar dat mogelijk is en komen ons waar nodig te hulp. Dit geeft rust, vertrouwen en veel voldoening. Ik voel mij ook absoluut niet opgesloten. Integendeel, ik ben trots op mijn werk en dat mag heel Nederland weten. Ik praat net zo over mijn werk als ieder ander.
“In het bedrijfsleven ben je de uitzondering.”
In het bedrijfsleven is het maar de vraag of je geaccepteerd wordt door je collega’s. Daar ben je de uitzondering! Je hebt vaak niemand om mee op te trekken en je wordt aan je lot overgelaten. Het is ook maar de vraag of je het werk krijgt dat echt bij je past en waarmee je al je talenten aanspreekt.
In een SW-bedrijf is veel meer oog voor het evenwicht tussen werkdruk, het volgen van een opleiding en de thuissituatie. Ook zijn er doorgroeimogelijkheden. Ze proberen hier te zorgen dat iedereen het juiste evenwicht vindt om goed te kunnen functioneren. Als dat niet zou gebeuren, zou mijn lichaam volledig blokkeren. Dit is iets waar ik heel voorzichtig mee moet omgaan.
“SW-bedrijven zijn voor mensen met een beperking van levensbelang.”
Het is vaak de stapeling van beperkingen die ervoor zorgt dat mensen met een beperking niet zomaar ergens geplaatst kunnen worden. Voor mij zijn dat een aantal lichamelijke beperkingen en een leerachterstand van een aantal jaren. Ik heb dat allemaal wel kunnen compenseren, maar je kunt het helaas niet wegpoetsen. In het bedrijfsleven is hier – begrijpelijk – geen oog voor. Daarom zijn SW-bedrijven voor mensen met een beperking van levensbelang.
Conclusie:
SW-bedrijven hebben een heel belangrijke functie voor mensen met een beperking. Deze bedrijven geven hun vertrouwen, ondersteuning en de werkomgeving die nodig is om er iets van te maken. Ze zorgen er ook voor dat mensen met een beperking volwaardig aan de samenleving mee kunnen doen. Ze kunnen op deze manier zelf in hun levensbehoeften voorzien. Door de cao is het mogelijk om een fatsoenlijk inkomen op te bouwen. Dat is echt hard nodig, omdat mensen met beperking vaak veel meer kosten hebben om te kunnen functioneren.
“SW-bedrijven zorgen ervoor dat mensen met een beperking volwaardig aan de samenleving mee kunnen doen.”
Alex de Vos