VN-ambassadeur Nico Smits: “Samenwerking vraagt om twee partijen: ervaringsdeskundigen en gemeente!”

Nico Smits is een actieve VN-ambassadeur uit het mooie Heerenveen. In dit interview deelt Nico zijn visie op de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en gemeenten en geeft hij tips.

Nico Smits is al jarenlang VN-ambassadeur en hij woont in Heerenveen. Hij heeft samen met Jeroen Veltheer en Henk van Rijen een Stichting Inclusief Bewegen. Dit is in 2014 opgericht samen met Fini de Paauw. De doelstelling van de stichting is het sporten voor mensen met een beperking te bevorderen, waarbij iemand samen met een buddy kan sporten. Als VN-ambassadeur zet Nico Smits zich actief in om de implementatie van het VN-verdrag in Nederland waar te maken.

Samen werken aan de Lokale Inclusie Agenda

In het VN-verdrag Handicap staat dat beleid moet worden vormgegeven met ervaringsdeskundigen. Dus vanuit het principe ‘niets over ons, zonder ons’. Bij veel gemeenten is de inclusieagenda breed ingezet, waarbij rekening wordt gehouden met meer doelgroepen. Het gevaar ontstaat hierbij dat de belangen van mensen met een beperking worden ondergesneeuwd. Daarom is het van belang dat ervaringsdeskundigen en de gemeente samenwerken aan de Lokale Inclusie Agenda.

Project ‘Samen bouwen aan Inclusie’

Nico Smits is samen met Jeroen Veltheer en Henk van Rijen bezig met het project ‘Samen bouwen aan inclusie’. Dit is een project om ervaringsdeskundigen en beleidsambtenaren van gemeenten in Friesland aan elkaar te verbinden om de Lokale inclusie agenda samen met ervaringsdeskundigen vorm te geven. In het project wordt samengewerkt met Zorgbelang Fryslân en LFB-Noord. Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

De bedoeling is dat in drie gemeenten de samenwerking tussen gemeenten en ervaringsdeskundigheid wordt opgestart en gefaciliteerd.  Op dit moment loopt het in één gemeente, bij De Fryske Marren (de Friese Meren). Nico kende daar al een beleidsmedewerker. Zo konden ze een bestaand contact uitbreiden. Ook de mensen die ervaringsdeskundige zijn, hebben er energie in gestoken om samen concrete plannen te maken.

Voor het project zijn meerdere gemeenten geïnteresseerd, maar op het moment dat het daadwerkelijk inzet/geld kost, vinden beleidsambtenaren het soms moeilijk om toezeggingen te doen. Bij ervaringsdeskundigen mist soms de kennis om effectief aan beleidsbeïnvloeding te doen. Nico vergelijkt dit met de vakbond. Daar kan je kadertraining krijgen om te leren hoe je als groep meer resultaat en impact kunt boeken. Dat zou ook een goed idee zijn om meer te promoten.

Voorbeeld samenwerking ervaringsdeskundigen en gemeente

Als voorbeeld noemt Nico Smits het toegankelijk maken van een stadion voor blinden en slechtzienden. Wat is daar voor nodig? Op zo’n moment moeten ervaringsdeskundigen, de gemeente en de voetbalvereniging met elkaar in gesprek. Het kost geld en je moet de goede dingen doen. De gemeente, in samenwerking met voetbalvereniging, moet ook bereid zijn om te betalen. De ervaringsdeskundigen moeten vindbaar zijn en bereid zijn om kennis te delen. Als één van de partijen ontbreekt, komt er minder van de grond. Het vergt inzet en betrouwbaarheid om een partnerschap op te bouwen. Zowel van de ervaringsdeskundigen als van de beleidsambtenaren. Nico vergelijkt dit met het gebruik van massageolie dat nodig is om de Lokale Inclusie Agenda in te masseren. Dat vergt een lange adem.

Positieve ervaringen

Nico Smits deelt ook een aantal positieve ervaringen. Zoals het feit dat de gemeente Heerenveen het VN-panel Toegankelijk Heerenveen subsidieert met een klein bedrag, maakt dat ze een website in de lucht kunnen houden, maar ook dat ze bestaansrecht hebben. Een andere positieve ervaring is dat ze op Ameland in het project ‘Ameland voor iedereen’ wilden weten wat er nodig was om ook mensen met verschillende beperkingen in een toeristische omgeving goed te ontvangen. Ze zijn toen naar een kampeerboerderij gegaan om in een weekend dit te testen. Ook de verkiezing van de meest toegankelijke gemeente is een positieve impuls voor gemeenten waarin ervaringsdeskundigen en gemeente samenwerken om de samenleving toegankelijker te maken.

Tips van VN-ambassadeur Nico Smits

De tips van Nico voor andere VN-ambassadeurs en ervaringsdeskundigen zijn:

  • Doe iets concreets en tastbaars samen. Zo heb je zichtbaar resultaat voor alle partijen.
  • Wees als ervaringsdeskundige vindbaar en betrouwbaar als partner van de gemeente.
  • Weet hoe je effectief beleid kunt beïnvloeden en vraag desnoods om professionele ondersteuning.

Het interview is gehouden door Lieke Wernsen.